Beslenme; bir canlının yaşamını sürdürebilmesi için ve yaşamını sürdürürken vücudunun çalışma mekanizmasını koruması ve devamlılığını sağlaması için besin öğelerinin sindirim sistemi yardımı ile vücuduna alınmasıdır.
Yeterli ve dengeli beslenme, insanın vücut metabolizmasını çalıştırmak ve metabolizmanın devamlılığını sağlamak için ihtiyaç duyduğu enerjiyi ve besin öğelerini tüm gıda gruplarından ve farklı gıda maddelerinden uygun miktarlarda tüketerek tedarik etmesine denir.
Yeterli ve dengeli beslenen bireyler;
Yetersiz ve dengesiz beslenen bireyler;
Beslenme sadece vücudun metabolizmasını sürdürebilmesi ve vücut sağlığının korunması için değil ruh sağlığının ve sosyal çevre içerisindeki durumun korunması içinde önemlidir. Yeterli ve dengeli beslenmeyen bireylerin ruh sağlığı yeterli ve dengeli beslenen kişilere göre daha kötüdür. Bu kişilerin ruh sağlığının bozuk olması sosyal çevre ile iletişimini olumsuz etkilerken çalışma hayatını da olumsuz etkiler. Bireyler vücutlarının ihtiyaç duyduğu enerji ve besin öğelerini gıdalar ile alamazsa güç kaybı, dikkat eksikliği, sinirlilik, davranışlarda aşırılık gibi durumlar ortaya çıkar. Bu durumlar kişinin işini kaybetmesine kadar sürebilir. Yetersiz ve dengesiz beslenen bireylerden oluşan toplumlarda işçiler daha sık hastalanır, iş gücü azalır dolayısıyla ülke ekonomisi bu durumdan olumsuz etkilenir.
İnsanın genel sağlık durumu öncelikle genetik yapısı ile doğrudan ilgilidir. Genetik yapının haricinde bireyin genel sağlık durumu;
gibi bir çok faktör ile de doğrudan ilişkilidir.
Bireyin beslenme durumu sağlığın temel belirleyicisidir. Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarlarda alınması ve vücutta uygun şekilde kullanılması “Yeterli ve Dengeli Beslenme” ile mümkün olabilir.
Sayfamızı Paylaşın
|